Hoe onderhoud ik mijn mountainbike?

Het onderhoud van je MTB start met het proper houden van je fiets. Je onderdelen gaan extra slijten door vuil, zand en andere viezigheid, poets je MTB daarom na iedere rit. Als je fiets niet erg vuil is, volstaat het om je frame met een droge doek en een polishspray af te vegen en met een andere (oude) doek veeg je ook de ketting/tandwielen schoon, waarna je deze best ook terug smeert. Bij vuil en/of nat weer, geef je je fiets een grondige poetsbeurt. Dat doe je best zo:

– Start met het ontvetten van ketting/tandwielen, breng ontvetter aan op ketting en tandwielen en laat deze even inwerken.
– Kuis de remblokken en remschijven met schijfrem reiniger op alcoholbasis.
– Vervolgens spuit je je fiets af met (warm) water en was je de fiets met een sopje van warm water en fietsshampoo. Gebruik voor het afspuiten een tuinslang en geen hoge druk, want daarmee spuit je het vuil in de draaiende delen en de vorkpoten.
– Spoel daarna ook de fiets goed af, zodat alle zeep en ontvetter verwijderd wordt.
– Daarna droog je je fiets goed af, voor ketting/tandwielen gebruik je hier best een andere (oude) doek, omdat hier altijd smeer van af blijft komen. Als je een compressor in huis hebt, kan je de fiets ook droogblazen.
– Als je fiets helemaal droog is kan je je frame opblinken met polish en de ketting opnieuw gaan smeren met olie of wax. Ook controleer je nu best je banden op eventuele doorns, stukjes glas of andere beschadigingen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je de volgende rit lek rijdt.

Zorg dat je banden altijd de juiste spanning behouden, voor te mountainbiken is dat +- 2bar (bij tubeless rijden +-1,8bar). Als je je MTB gebruikt om op de baan te rijden mag er zo’n 2,5bar – 3bar in. (LET OP! Dit zijn richtlijnen voor 29”)
Controleer regelmatig of je remblokjes nog goed zijn, laat deze zeker tijdig vervangen. Ook de slijtage van je ketting controleer je best op regelmatige basis. Wij vervangen de ketting liefst op tijd, om zo de slijtage van tandwielen te beperken. Dat kost je op ’t eind van de rit een pak minder! De ketting van een MTB wordt best rond de 1000km à 1500km vervangen. De slijtage van je ketting kan je controleren met ’n slijtagemeter. Deze vind je ook in onze webshop.
Daarnaast is het aangeraden om je vork (en demper) te laten reviseren, jaarlijks als je gedurende het hele jaar met de MTB rijdt of tweejaarlijks als je de MTB enkel in de winter gebruikt.